1. 4. 2008

Breaking Benjamin

Historie této kapely sahá do roku 1999, kdy vznikla pod přezdívkou ''Plan 9''. Změna názvu přišla v roce 2000 a sice reakcí na kuriózní nehodu Bena Burnleye, který při sólovém vystoupení rozbil vypůjčený mikrofon. Majitel mikrofonu pak přišel na podium, kde trefně okomentoval: ''Thanks to Benjamin for breaking my fucking mic'', od té doby už mluvíme o Breaking Benjamin.

Kapela o sobě dala poprvé vědět v roce 2001, když si jich všiml DJ místního rádia, který pustil jejich skladbu ''Polyamorous". Jejich debutového EP se jen v okolí Wilkes-Barre prodalo okolo dvou tisíc kusů. V témže roce podepsali smlouvu s Hollywood Records a v roce 2002 vydali své první album ''Saturate". Album ''We Are Not Alone" následovalo o dva roky později a přineslo veleúspěšný hit "So Cold", který vydržel 37 týdnů v první dvacítce americké hitparády. V srpnu 2006 vyšlo v pořadí třetí full-lenghtové album s názvem ''Phobia'' s očekávanými hity jako ''The Diary Of Jane'' nebo ''Breath'' a již během prvního týdne se ho prodalo přes 131 000 kusů a dostal se tak na první příčku v počtu prodaných rockových alb.


Zlom v kapele nastal 28. září 2004, kdy bubeník Jeremy Hummel podal žalobu na ostatní členy BB nejspíše kvůli majetkoprávním neshodám. Když pak byl vyzván, aby vysvětlil okolnosti konfliktu, vložil se do toho Tim Rodgers a pronesl: "Doufám, že obě strany budou moci dál pracovat, všichni tady máte obrovský talent. Nikdo z nás nechce, aby spor, jako je tento jakkoli zasahoval do rozvoje kapely." Tímto byly ukončeny veškeré konfrontace. Žádné další podrobnosti ohledně sporu nebyly nikdy zveřejněny.

V USA známé a oblíbené, bohužel koncertující pouze ve své vlasti, máme možnost dosti často slyšet z počítačových her (Run Like Hell, série WWE, Half Life, Halo 2) a z filmů (Lovci pokladů, Prcičky 4, Pach krve, Smallville).

Žádné komentáře: