27. 10. 2007

Historie Rocku

Základní kámen byl rockové hudbě položen už někdy ve 40. letech, avšak v té době byla rozhodně menšinovým žánrem. Najdete jenom velmi málo umělců, kteří by hráli jakýkoliv druh rockové hudby, ještě méně desek a v podstatě nikdo se nespecializoval pouze na rock. Prvními rockery byli černoši, jejichž prioritou byly táhlé bluesové melodie. Patřili k nim například Dave Bartholomew, Ruth Brownová, The Clovers, Fats Domino.

V 50. letech byl objeven nový druh rocku, který vstoupil do dějin pod názvem rock'n'roll. Je těžké určit, kdo s tímto žánrem přišel jako první, ale za jednoho ze zakladatelů je považován Bill Haley, který se proslavil zejména hitem "Rock around the clock". Bill se ovšem na výsluní dlouho neudržel, vystřídal ho Elvis Presley především díky své specifické image. Stal se idolem tehdejší mládeže, vydal obrovské množství desek, ale nejslavnější byl nepochybně před příchodem Beatles. V 50. letech bylo ještě mnoho rockových umělců, např. Buddy Holly nebo Paul Anka.

V 60. letech ovlivnili rockovou scénu samozřejmě nejvíc The Beatles. Začínali v klubech v Británii a hlavně v Německu, kdyby si jich tenkrát nevšiml producent B. Epstein, jejich talent by možná nikdy nebyl objeven. Vydali spoustu desek, z nichž nejlepšími díly jsou With The Beatles, Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band nebo Revolver. Beatles natočili také tři filmy: Help!, A Hard Day's Night a Yellow Submarine. Beatles takřka zpopularizovali rock, ale je možná škoda, že se je většina kapel snažila napodobovat. Druhou alternativou k Beatles byli The Rolling Stones, kteří také položili základy hardrocku. Byli ovšem i hudebníci, kteří se nesnažili napodobovat ani jednu z legend a šli si svou vlastní cestou. K těmto experimentátorům řadíme například Lou Reeda a jeho legendární skupinu The Velvet Underground. Dále můžeme zmínit třeba Jimmiho Hendrix, Janis Joplin, kapelu The Animals nebo The Beach Boys.

V 60. a 70. letech se vyvíjeli nové hudební žánry, poměrně brzy vznikl hardrock, k jehož typickým představitelům patří Deep Pyrole a Status Quo. V 70.letech poznamenal rockovou scénu punk. K nejslavnějším hudebníkům tohoto stylu řadíme skupinu The Clash nebo Sex Pistols. Také se objevoval Heavy Metal, jehož průkopníky byli AC/DC, Led Zeppelin nebo Deep Purple, kteří k němu postupně přešli. Novodobějšími představiteli Heavy Metalu jsou například Iron Maden, Metallica, Rammstein

Žádné komentáře: