25. 8. 2008

The 69 Eyes

Psal se rok 1990 když vznikla v hlavách pěti helsinských mladíků oděných v černé kůži myšlenka založit The 69 Eyes. Nespoutaně mládí plné dynamického industriálu, hluku, chaosu a zlomených srdcí - to byly začátky těchto finských hudebníků. V roce 1999 však přišli s něčím novým - unikátní koncepcí gotické melancholiky s vlivy energického rock´n´rollu. S CD Wasting The Dawn tak vtrhla na gotickou scénu dlouho očekávaná čerstvá krev. Ale hlavně - zrodil se tak nový směr hudby, zvaný goth´n´roll. The 69 Eyes se tak stali žádaným spojovacím prvkem mezi takovými kapelami, jako jsou The Cult a Type O Negative.

V roce 2000 nejenže vyšlo bestofko dosavadní tvorby zvané Blessed be…, ale 'Oči' získali taky svoje vůbec první ocenění, zlatou desku za veleúspěšný singl Gothic Girl. Nedlouho nato vychází další známá singlovka Brandon Lee a kapela je nejfamósnějším finským hudebním magazínem zvolena nejlepší finskou kapelou roku a navíc ještě získali i ceny za album roku a píseň roku, to byla právě píseň Brandon Lee…na 2. místě se usídlila také jejich Gothic girl.

Následovala koncertní koncertní šňůra s britskými Paradise Lost a dvouroční přípravy na nové album, z čehož nakonec vzešlo Paris Kills. Toto je považováno za skutečně mistrovský kousek z dílny 69 Eyes. Je to naprosto harmonická, melodická souhra kytarek se zvukem kláves... Jako vystřižené z 80. let, které mají již k dokonalosti vyvinutý smysl pro melancholii.

''Je čas začít tančit v měsíční záři...'' a oni skutečně tančí. Paris Kills se na několik týdnů usadilo na 1. místě finských hitparád a už měsíc po vydaní se stalo zlatou deskou !! Potom následovalo koncertní turné po letních festivalech v Německu, Švýcarsku, Rakousku a Itálii a přípravy na další placku. Ta vychází v září 2003 a pyšní se názvem Framed in blood - The very blessed of The 69 Eyes. Tradičně se ihned po vydání vyšvihne na vrchní příčky finské prodávanosti alb a 'Očka' objeli letní fesťáky znovu, a zastavili se dokonce i u nás ve Vizovicích na Masters of rock v roce 2004.

V září 2004 pak vydali nové album Devils.

Jejich další alba nesli nazev: Angels (2007) a zatím jejich poslední album s nazvem Hollywood Kills (2008)

Žádné komentáře: