26. 8. 2008

Seether

Zpěvák, kytarista a textař Shaun Welgemoed je po matce Afričan, po otci Angličan a v době svého dospívání si jako mnoho jeho vrstevníků představoval, jaké by to bylo stát se skutečnou rockovou hvězdou. Na rozdíl od většiny z nich se ale proto rozhodl také něco udělat a tak spolu s bubeníkem Davidem Cohoem a baskytaristou Dalem Stewartem založil v květnu 1999 kapelu, kterou nazvali SARON GAS.

Jejich hudba byla od počátku silně ovlivněna BLACK SABBATH, DEFTONES, CREED a SILVERCHAIR, avšak SARON GAS se přece jen snažili o originálnější projev, založený především na osobním prožitku a vlastních zkušenostech.
Shaun Welgemoed ve svých textech zobrazoval skutečný život, jaký jej obklopoval a stejná byla i jejich hudba. Realistická, stylově rozmanitá a přitom dostatečně tvrdá. Síla a emoce se staly jejich největší devízou a SARON GAS se téměř okamžitě stali velkou nadějí současné jihoafrické rockové scény.

V roce 2000 podepsali nahrávací kontrakt s firmou MUSKETEER RECORDS a s respektovaným jihoafrickým producentem Brianem O'Shea-mem natočili za dva měsíce první studiové album, nazvané "Fragile''. Nahrávka přinesla kapele i první "hity" v podobě skladeb "69 Tea" a "Fine Again", z nichž především ta druhá vysoko bodovala v tamní národní hitparádě. Skupina aktivně cestovala po celé Jižní Africe a její koncerty měly mezi tamními rockovými fanoušky značnou odezvu. Takový úspěch neunikl americkému vydavatelství WIND-UP, kteří se SARON GAS uzavřeli smlouvu na 7 alb. Kapela se ještě v tom roce přemisťuje do USA a po dohodě s vydavatelskou firmou mění název na SEETHER.

Žádné komentáře: