6. 1. 2008

Mayhem

Skupina Mayhem byla založena v Norsku roku 1984. Zakládajícími členy této blackmetalové smečky byli Euronymous (kytara), Necrobutcher (baskytara) a Manheim (bicí). Inspirováni skladbou "Mayhem With Mercy" od skupiny Venom, zvolili pánové za název své kapely Mayhem. V prvních měsících byla skupina prakticky nečinná. První živé vystoupení se uskutečnilo až ke konci roku 1985. Ke skupině se v roce 1986 přidává vokalista Maniac, dočasně se v této době ve skupině objevuje i další vokalista, Messiah. První vinyl "Pure Fucking Armageddon", který byl částečně demáčem a částečně již debutním albem, vyšel v roce 1986 u firmy Posercorpse. Když následujícího roku spatřila světlo světa nahrávka druhá - "Deathcrush", byli Mayhem na norské metalové scéně již docela známou a uznávanou kapelou. Jejich nebývale brutální a přímočará tvorba si získala mnoho příznivců. Ještě k větší slávě skupině pomohly jejich ostré a vyhraněné satanské názory, které se promítly i do mnoha podivných skutků členů kapely.

V roce 1987 odchází bubeník Manheim a následuje ho i vokalista Maniac. Ještě v tomtéž roce přicházejí na jejich místa Torben (bicí) a Kittil (vokály) ze skupiny Vomit, ti však v kapele dlouho nepobudou a zanedlouho zase odcházejí. Polorozpadlou skupinu v létě roku 1988 doplní nový vokalista Dead a bubeník Hellhammer. I když jsou Mayhem opět kompletní, moc se toho v jejich táboře neděje. Až v roce 1990 jsou ve studiu nahrány dvě skladby pro kompilaci CBR Projections Of A Stained Mind - starší Carnage a novinková Freezing Moon.

Skupina se soustřeďuje na práce na novém albu, když přijde další brzda - vokalista Dead 12.4.1991 spáchá sebevraždu. Zřejmě chtěl použitím pušky na svou hlavu stvrdit svojí přezdívku. Pro skupinu to ale znamená obrovskou ránu. Odejít se rozhodne basista Necrobutcher a Mayhem mají už zase jenom dva členy. Pomoci má Occultus, který se ujme jak vokálů tak i baskytary, vzápětí však zase odchází. V roce 1991 se stává i jedna pozitivní událost - Euronymous si v Oslu otevírá svůj později slavný obchůdek Helvete.

V roce 1993 je dokončeno album "De Mysteriis Dom Sathanas", při jehož nahrávání nakonec vypomohli vokalista Attila Csihar a baskytarista Count Grishnack (Burzum). Ve stejném roce vychází živák "Live In Leipzig", který je věnován památce Deada. Pak ale přichází největší rána za celou existenci Mayhem. Kytarista, mozek skupiny, poslední zbylý zakládající člen Euronymous byl zavražděn. Za vraha byl prohlášen Count Grishnackh (vlastním jménem Varg Vikernes), vůdčí postava skupiny Burzum, který nahrál basové party na album "De Mysteriis Dom Sathanas". Odsouzen byl asi na 20 let a tak je nyní stále ve vězení. U vraždy údajně asistoval i Balckthorn (Snorre W. Ruch), který byl v roce 1993 rovněž krátkodobě členem Mayhem. Po této události Mayhem prakticky přestávají existovat. Roku 1994 je alepoň konečně vydáno legendární album "De Mysteriis Dom Sathanas", které je věnováno památce Euronymouse.

V roce 1995 se Hellhammer (bicí) rozhoduje znovu Mayhem oživit. S jeho nápadem souhlasí zakládající člen Necrobutcher (baskytara) i původní vokalista Maniac. Zbývá tedy již jen najít nového kytaristu, kterým se stává Blasphemer (Aura Noir). Nová sestava slibuje brzy vydat nové EP, které je však několikrát odloženo. Vydány jsou v roce 1996 dva staré materiály - živák z počátku devadesátých let "Out From The Dark" a singl "Freezing Moon", obsahující dvě skladby nahrané roku 1990 s Deadem za mikrofonem.

Nové EP "Wolf's Lair Abyss" přichází v roce 1997. "Wolf's Lair Abyss" ukázalo novou cestu směřování kapely. Bylo patrné, že se Mayhem posunují trochu jinam, ovšem nová tvorba byla stále dost brutální, tvrdá a zlá. V Británii se ke skupině pro živá vystoupení připojil druhý kytarista Nordgaren. Dokonce se skupinou i v následujícím roce zkouší ve studiu, pak se ale stěhuje a musí Mayhem opustit. Skupina již začíná slibovat nové plnohodnotné album, to je však po vzoru EP stále odkládáno. V roce 1998 vychází singl se starými skladbami "Ancient Skin/Necrolust" a video "Live in Bischofswerda 21st June 1997", téhož roku je v Itálii pořízen živý záznam, který příští rok vychází na CD pod názvem "Mediolanum Capta Est".

V roce 2000 se stává velká událost - po šesti letech od legendárního "De Mysteriis Dom Sathanas" Mayhem konečně vydávají další plnohodnotné album "Grand Declaration Of War". To navazuje na EP "Wolf's Lair Abyss" a jde ve změně stylu kapely ještě dál. S trochou nadsázky se dá říci, že "Grand Declaration Of War" je stejně šokující jako jeho předchůdci "De Mysteriis Dom Sathanas" nebo "Deathcrush". V roce 2001 byly vydány žívé CD Live In Marseille 2000 a mírně odlišné European Legions / U.S.Legions, obsahující kromě živých nahrávek i předprodukční verze několika skladeb z "Grand Declaration Of War". Vedle CD přišlo na svět i video European Legions: Live In Marseille 2000. V roce 2002 bylo vydáno split album Mayhem/Meads Of Asphodel, obsahující singl "Freezing Moon" a label Season Of Mist připravil speciální box set Mayhem "The Studio Experience", obsahující vinyl veze alb "Deathcrush", "De Mysteriis Dom Sathanas", "Wolfs Lair Abyss", "Grand Declaration Of War" a 7"EP "Freezing Moon".

Žádné komentáře: