1. 12. 2007

Children of Bodom


Jsou z města espoo, ležícího asi 10 kilometrů od hlavního města finska, helsinek. kapela byla založena koncem roku 1997, kdy také vyšlo debutové album something wild.

Skupina ovšem existovala už delší dobu pod jménem inearthed. inearthed původně založili alexi a jaska v roce 1993. brzy se k nové kapele přidali alexander, henkka a klávesák j.pirisjoki. nadějné seskupení natočilo a vydalo dvě dema, z nichž každé obsahovalo čtyři skladby.

První, s názvem ubiquitos absence of remission, bylo nahráno ve studiu astia v roce 1994, druhé, jménem shining, pak o dva roky později. obě nahrávky disponovaly velice slušným zvukem.
tyto kolekce se zaměřením ještě značně lišily od pozdější tvorby kapely, šlo o death metal se silnými melodickými prvky. když se inearthed rozešli se svým klávesákem, přidal se ke kapele janne, který svého předchůdce nahradil více než dostatečně. původně měl sice pouze hostovat při nahrávání prvního LP something wild, ale časem se stal regulérním členem seskupení. první dlouhohrající nahrávka měla vyjít u malé belgické nahrávací společnosti, ale osud tomu chtěl, že se ukázka materiálu dostala prostřednictvím samiho tenentze do rukou ewo rytkönena, šéfa spinefarm records. jemu se nahrávka natolik líbila, že okamžitě uzavřel s kapelou inearthed smlouvu na tři desky. členové kapely byli ziskem kontraktu příjemně překvapeni, zrušili smlouvu s belgickou firmou a změnili jméno kapely na children of bodom. určitě je ani nenapadlo, kolik úspěchů získají pod tímto jménem za pouhých pár let, a to nejen doma ve finsku, ale doslova po celém světě.

Krátce po vydání debutového alba v listopadu 1997 uzavřeli children of bodom smlouvu s německou společností nuclear blast, která měla zajistit distribuci po evropě. brzy poté nahrála kapela novou skladbu children of bodom, která vyšla jako singl v limitované edici. ten se ve finsku udržel na prvním místě singlového žebříčku nepřetržitě po celých osm týdnů!

V únoru 1998 proběhlo první nuclear blast turné, při kterém spolu s children of bodom hráli hypocrisy, benediction a covenant. turné bylo velice úspěšné, přestože se ho nemohl zúčastnit janne, který zrovna skládal závěrečné zkoušky na škole. na klávesy tedy hostovala erna, která se už z dřívějška se členy kapely znala. další turné nuclear blast následovalo v září, tentokrát s night in gales, dismember, agathodaimon a raise hell. kapela hrála opět bez janneho, kterého nahradila alexova přítelkyně kimberly goss, bývalá členka dimmu borgir a therion.

V mezičase připravovala kapela materiál na druhé album, kterému předcházelo vypuštění singlu downfall. nová deska hatebreeder vyšla začátkem roku 1999 a setkala se opět s obrovským úspěchem. v červnu odehráli children of bodom tři vyprodané koncerty v japonsku. na základě záznamu dvou vystoupení v tokyu vyšlo koncertní album tokyo warhearts, které bylo vydáno i v limitované edici s bonusem v podobě deseti pohlednic s fotografiemi kapely. v září proběhlo další nuclear blast turné s in flames, dark tranquility a arch enemy. tím, kdo tentokrát řádně potrápil klávesy, byl konečně janne.

Na začátku května 2000 vydali children of bodom nový singl hate me!, který se opět dostal na první místo domácího žebříčku. koncem července si ještě kapela zahrála ve spojených státech na milwaukee metal festu XIV. 30.října vyšlo ve finsku nové album follow the reaper. vydání tohoto počinu v evropě a USA bylo zpožděno o tři, respektive čtyři měsíce. za první týden se alba pouze ve střední evropě prodalo přes 50 000 kopií! v německu a rakousku se dostalo do první padesátky nejprodávanějších desek. ve finsku se dostalo nejvýš na třetí příčku albové hitparády. začátkem roku 2001 odehráli children of bodom na podporu desky evropské turné spolu s primal fear a sacred steel. další koncertní šňůru odehrála kapela mezi 17. a 27. listopadem ve střední a jižní americe. v září minulého roku vyšel singl you´re better off dead, který krátce po uvedení na domácí trh získal zlatou desku za prodaných 5000 kopií. začátkem letošního roku vyšlo album hate crew deathroll, které se ihned dostalo na první místo finského prodejního žebříčku.

Žádné komentáře: