1. 12. 2007

MARDUK

Historie Marduk
skupina byla založena roku 1991 a je z jedné z zemí Vikingů ze Švédska. Pro označení jejího stylu, už se vžil výraz pure black.

Založili jí Morgan a dalších tři hudebníci, ze začátku hrála death metal, ale moc dobrý, pak přišly změny v sestavě a změna stylového zaměření na Those of Unlight, kde skupina jasně naznačila, že se s ní musí počítat, jinak by s ní koneckonců Immortal na turné nevyjeli.. Od té doby je všichni sedíme na zadku s otevřenou pusou otevřenou a myšlenkou, že to co Morgan s Bwarem zase vymysleli a hrajou je prostě úžasný a zároveň to působní jednoduše a přirozeně.. Člověk říká, že na to nikdo nepřišel dřív..

Druhý velkým předělem v historii skupiny, tím první byla změna stylu, byl příchod zpěváka Legion, tímto vznikla skutečně skvělá sestava. Na vlnách kytarový řezníků se vezl Legionův neopakovatelný vokál a každé slovo se nám zarývalo hluboko do duše.. Zaostával za nimi ani co se týče rychlosti..

Později, už jen tato spolupráce přinášela, stále sladší ovoce, Heaven Shall burn, potom podle mnohý to nejlepší vůbec nářezovou desku Nightwing, pak ukázku kam, až se dá zajít aneb Panzer Division Marduk, totální smršť i na mě, když sem to poprvé slyšel fakt sem nechápal.. Měl sem pocit, že to netrvala celý půl hodiny, ale přes hodinu, kolik toho tam stihli.. Potom jak oni říkají zase dali na desku víc hevýkových prvků, jako na Nighwingu a nahráli zase melodičtější, ale snad to nejlepší album La Grande Danse Macabre..


Legion- zpěv (Ústa Satanova)
Opravdu jedinečný zpěvák, podle mě ten nejlepší.. Neskřípe ale řve a navíc je mu i velmi dobře rozumět, dokonce líp než většině, teď co se v anglicky mluvících zemích narodili v zpívají black.. Navíc pokud ho uvidíte v nějakém videoklipu, nebo na živo, pak toho na pódiu a s diváky stihne opravdu dost a Marduk, rozhodně není skupina která by zpěváka nechávala často odpočinout. Jeho vliv ve skupině byl jasný hned v době, kdy tam působil asi rok a hned je po něm jmenovalo turné, také ho Morgan, nechal otextovat dost skladeb, což předtím taky nebylo zvykem.. Nyní, už ve skupině není o tom proč můžeme jen spekulovat.....


Morgan- kytara
Skutečný mozek skupiny, jediný kdo působí ve skupině bez přestávky až do současnosti. O je ten kdo to celé vymyslel tu neopakovatelnou atmosféru, ten celkový úžasný a neopakovatelný zvuk.. A jen blázen, který opravdu neposlouchá vám řekne, že na tom nic není, že je to snadný.. To jaký je to muzikant a skladatel dokázal a dokazuje mnohokrát.. Pomalé a středně rychlé pasáže sou pořád stejně temné a atmosférické.. Některé změny rytmů a riffy sou vskutku geniální.. Hrát v takové rychlosti a s takovým nasazením neni nic lehkého a ono se taky stačí na jeho obrovské conanoidní paže.....


B.War- basa
Pravá Morganova ruka, můžeme se jen dohadovat, jak velká, nebo malou má zásluhu na samotném psaní muziky, ale na druhou stranu, kdyby nebyl dobrá tak, už ho dávno vyhodili a není ve skupině, přes deset let.. Bwar je docela typickým basákem, není to miláček fanoušků, je to postava stojící v pozadí, která a dělá velmi dobře svou práci, takový dělník strun, ale to už je doopravdy úděl bas-kytaristů, že se na ně dívá jako na kytaristy druhé kategorie, protože takzvaně je tvrdí muziku.....




Fredrik- bubny
Jestliže Morgan je mozek tak Fredrik je motorem, a to né ledajakým, právě naopak, jeho klepačky a dvojkopáky sou pověstné.. Občas mám pocit, že tam nesedí člověk, ale automat, hlavně když se člověk na něj podívá.. Tak se za bubny tyčí jako nějaký král, sledující své poddané a rozsévá tu svou smrtonosnou palbu.je skoro nenahraditelný a ti kteří by to dokázali sou dávno rozebrání.. Asi před půlrokem se slyšel, že i on ze skupiny odešel.. Chce se mi říct, věcná škoda.. Sem moc zvědavá jak bude Marduk znít bez něj a Legiona, už ale asi nikdy nebude ono..

Žádné komentáře: